Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
Промоции
За поръчка 0888204961
Безплатна доставка за продукти над 250 лв.
На изплащане за стоки над 250 лв.

ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Отново дойде моментът за смяна на часовника. Пролетта е тук, местим стрелките напред и се награждаваме с един час повече дневна светлина за следващите 6 месеца. Това е и първата стъпка към топлите, летни вечери и късните залези. Също така обаче е период на адаптация за тялото и фината настройка на биологичния ти часовник.

Какво е пролетна умора?

През зимата, когато слънчевата светлина е по-малко, тялото произвежда по-малки количества серотонин(хормон на щастието) и, ако времето е било облачно, се изтощават и всичките телесни запаси от хормона. Това, от своя страна, прави особено лесно да се усетят ефектите от мелатонина – хормон на съня. С настъпването на пролетта, когато отново се радваме на слънцето, започва активно производство на ендорфин, тестостерон и естроген в опит на тялото да балансира хормоналните нива.

Също така, през пролетните месеци, температурите са много непостоянни – днес птичките пеят и дърветата цъфтят, утре – вали сняг. Тези промени се отразяват силно на кръвното налягане и могат да се усетят симптоми като главоболие, замаяност, болки в ставите.

Не на последно място, през зимата основно консумираме повече и по-калорични и мазни храни. В периода на адаптация, тялото има повече нужда от витамини и протеини, но ако рязко преминеш на по-лека диета, може да усетиш недостиг на калории, на които тялото е свикнало от зимата.

Комбинацията от тези фактори и процеси е изключително изтощаваща за организма и се изразява в постоянна умора, независимо от количеството сън, летаргия, липса на желание и мотивация. Казано накратко – пролетна умора.

Как да се справим с пролетната умора?

Въпреки изтощението, има изпитани методи, чрез които да се чувстваш по-добре през пролетта. Събрахме най-важните от тях тук, за теб:

Възползвай се на максимум от по-хубавото време

Това, че слънцето изгрява по-рано и дните са по-дълги, ти предоставя супер възможност да прекарваш повече време на открито. Активна разходка рано сутрин или пък обиколка на парка привечер ще те наситят с енергия, ще позволят на тялото ти да се зареди с витамин Д и да се измори. Всичко това води не само до по-добро настроение, но и ще ти помогне да спиш по-добре. По-добър сън = повече енергия и щастие.

Заложи на зеленото

След ограничената, откъм вкусни плодове и зеленчуци, зима, отдели място в диетата си за свежи и пълни с витамини зеленолистни, фрешове и протеини. Вечеряй по-рано и по-леко, а през деня хапвай по-малки порции, но по-начесто.

По-добра циркулация

Ако си взимаш душ сутрин, опитай да го завършваш със студена вода. Първите няколко пъти няма да е много приятно, но бързо ще усетиш положителния ефект. Не само ще се разсъниш, но и ще подобриш кръвообращението, ще се енергизираш и ще помогнеш на кожата си да се чувства и да изглежда по-добре. Ако си падаш по СПА преживяванията, редуването на сауна със студена вана е много подходящо.

Не забравяй за съня

Сега, повече от всякога, е важно да си набавяш достатъчно количество качествен сън. Ако и ти си сред онези 76% от българите, които не спят добре, може би проблемът се крие в матракът ти или пък е другаде. Разбери повече от първото национално-представително проучване на съня, проведено в партньорство с Pragmatica.

Добрата новина е, че пролетната умора не продължава дълго – обикновено след средата на април времето се стабилизира и симптомите започват да изчезват сами. Създадените през първите месеци на пролетта здравословни навици могат да продължат да ти служат и през останалата част от годината и ще ти помогнат да се чувстваш по-добре, по-енергичен и щастлив.