Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
Промоции
За поръчка 0888204961
Безплатна доставка за продукти над 250 лв.
На изплащане за стоки над 250 лв.

ЗАЩО ХЪРКАМЕ?

Хъркането засяга всички – без значение дали вие сте в ролята на хъркащия или на онзи, който през цялата нощ не може да заспи заради похъркващия си партньор. Но защо хъркаме и има ли начин да спрем това?

Защо хъркаме?

Хъркането е медицинско състояние и е причинено от отпускане на мускулите на врата ви. Докато те са в покой, горните дихателни пътища се стесняват, а това означава, че когато спите през белите ви дробове преминава по-малко въздух.

Частичното затваряне на дихателните пътища предизвиква вибрация в отделни участъци по стените на гърлото ви и причинява познатия хъркащ звук.

Хъркането се среща по-често при хора, които:

  • Пушат
  • Пият прекалено много алкохол;
  • Имат наднормено тегло;
  • Спят по гръб.

По-често от хъркане страдат мъжете и тенденцията е то да се влошава с напредването на годините. Сънната апнея, която на практика представлява цялостно затваряне на дихателните пътища по време на сън, също причинява хъркане.

Въпреки това, хъркането може да бъде и резултат от нещо временно, като алергии или подути сливици.

 

Как хъркането влияе на здравето ви?

Може би си мислите, че хъркането е безобидно, просто знак, че сте заспали дълбоко. И все пак, от него произтичат някои здравни рискове.

На първо място – хъркането може да пречи на вашия сън, на този на партньора ви или дори на съквартиранта ви. В резултат ще се чувствате още по-уморени на следващия ден и ще ви е трудно да се концентрирате.

Умората често може да причини главоболия, с което още повече да затруднява справянето с всекидневните задачи както за хъркащия, така и евентуално за неговия партньор. Липсата на сън може да влияе на настроението ни и да нанесе вреди на менталното ни здраве.

Смята се, че хъркането е свързано и със сърдечни заболявания, особено когато е в резултат на сънна апнея.

 

Решения           

Простите промени в начина ви на живот могат да окажат огромно влияние върху проблема ви с хъркането. Ето няколко неща, които е добре да направите:

  • Да намалите килограмите си;
  • Спрете да пушите или поне се опитайте да занижите броя на количеството цигари;
  • Ограничете приема на алкохол;
  • Променете позицията си за сън. Започнете да спите странично, вместо по гръб. За да се справите по-лесно, инвестирайте в матрак TEMPUR, който се оформя по извивките на вашето тяло и ви помага да поддържате перфектната за вас позиция за сън.
  • Осигурете на партньора си тапи за уши, за да не смущавате съня му;
  • Избягвайте хапчетата за сън, защото понякога те също причиняват хъркане.

Освен промяната в навиците, можете да използвате и устройства като лента за брадичка или такова за поддържане на мандибулата, които спомагат да елиминирате причините за хъркането.

В някои екстремни случаи оперативната намеса също е вариант. Ако имате някакви притеснения по темата, споделете ги с вашия лекар.