Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
Промоции
За поръчка 0888204961
Безплатна доставка за продукти над 250 лв.
На изплащане за стоки над 250 лв.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ВЪЗГЛАВНИЦА?

За да се насладите на пълноценен сън, възглавницата и също толкова важна, колкото и матрака. Събрахме накуп няколко полезни съвета какво да съобразите, за да направите най-добрия избор.

Удобството от възглавницата се влияе от характеристиките на матрака, върху който се използва. По тази причина препоръчваме, когато пробвате различни модели възглавници в магазина, да лежите върху матрак с възможно най-близка твърдост до тази на вашия или, в идеалния случай – върху мостра на матрака, който имате вкъщи. Така ще добиете максимално добра представа как ще усещате възглавницата по време на сън у дома.

Помислете за предпочитаната поза за сън

В зависимост от това как предпочитате да спите, ще имате нужда от различна по височина и твърдост възглавница.

Ако спите по корем, изберете възглавница с класическа форма, която да не изкривява врата.  Подходящата височина е до 12 см. Меко ядро от високоеластична пяна или мемори пяна ще позволи на главата да потъне удобно. Ако е възможно, избягвайте да спите по корем често, тъй като тази поза притиска органите и изкривява врата и кръста, което може да доведе до болки.

Ако спите настрани, изберете анатомичната възглавница. Вълнообразната форма позволява на ухото да прилегне към възглавницата, без да остава празно пространство и главата да виси. Възможно е и класическа възглавница да ви е удобна. В този случай е важно да изберете подходяща височина, която позволява вратът да е изправен и отпуснат.

За спане по гръб препоръката е за среднотвърда възглавница, дори и ако предпочитате по-висока такава. Важно е вратът да се отпуска, но да не потъва излишно. Анатомичната възглавница от по-високата й страна, също може да свърши работа, в случай, че вълнообразната форма ви е удобна.

Разнообразие от материали и обработки

На пазара ще намери много варианти за пълнеж на възглавници. Какво ще изберете зависи както от личните ви предпочитания, така и от някои фактори като алергии, например.

Пяна

Пяна е дишащ, антиалергичен, антиакарен и екологичен материал. Възглавниците от пяна предлагат разнообразие от нива на комфорт и могат да се използват във всяка позиция за сън.

Високоеластичната пяна е материал с висока разтегливост, която е проветрива и не задържа влага.

Мемори пяната позволява голямо разнообразие от продукти, които да отговорят на индивидуалните търсения. Мемори пяната може да бъде по-мека или по-твърда, да има релеф или прорези и да се комбинира по различни начини в една възглавница. Възглавниците с ядра изцяло от мемори пяна запазват правилна позиция на главата и врата по време на сън. Материалът е антиалергичен, антиакарен, не задържа прах и поддържа високо ниво на хигиена.

Гел пяната е дишащ материал, който осигурява постоянно суха среда и усещане за свежест и прохлада. Особено подходяща е за хора, на които често им е топло, когато спят. В комбинация с мемори пяна тя допринася за комфортен и приятен сън.

Пух

Пухът е традиционен материал за пълнеж на възглавници. Гъшият е натурално много мек и в него главата потъва, особено ако възглавницата не е достатъчно висока. материал, който предлага изключително меко усещане по време на сън. Тъй като е материал с натурален произход, гъшият пух предразполага към развитие на бактерии и микроорганизми и възглавниците с този пълнеж нямат дълъг период на употреба.

Пухът е и на по-висока цена. Алтернатива е силиконизираният пух, който предлага подобно усещане, но на по-добра цена.

Текстил

Макар че възглавницата се облича с калъфка, текстилът понякога влиза в контакт с кожата и затова е важно как е обработен.

Съставки като Алое Вера правят текстила подходящ и за най-чувствителната кожа, а охлаждащи текстили могат да ви донесат по-спокоен сън, ако ви е топло през нощта.

Ако се борите с алергии, непременно търсете възглавници със сваляем калъфи, които можете да почиствате често, както и текстили с антиалергична обработка.