Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
Промоции
За поръчка 0888204961
Безплатна доставка за продукти над 250 лв.
На изплащане за стоки над 250 лв.

5 ИСТОРИИ ОТ ТОСКАНА

Тоскана е родното място не само на Magniflex, но и на много народни легенди и истории, които се предават от родители на деца от векове. Някои от тях може да са базирани на истински истории или да са изцяло измислени, историята мълчи по този въпрос. Представяме ви 5 приказки истории от сърцето на Тоскана!

Плажът на Влюбената и Дъщерята на вещицата

Това е историята на Плажа на влюбената на о. Елба. Там, на 14 юли почитат паметта на трегично влюбените Мария и Лоренцо, които се обичали, въпреки че целите им семейства са против (напомня на една друга много популярна история, нали? През 1534 г. Лоренцо е отвлечен от пирати пред очите на Мария. От отчаяние тя се хвърля в морето и така завършва тяхната трагична любов. Друга история от същия край е тази за бедната дъщеря на една вещица, която била обещана за жена на принц. За да се ожени за нея обаче, той трябвало да премине през поредица от перипетии, за да развали злата магия на майка й.

Буфардело от Гарфаняна

Друга история от централна Тоскана разказва за Буфардело, хитър елф, който обитава гората Гарфаняна. Известен още и като Линчето, този лош елф прави пакости на децата, докато спят и заплита косите им. Елфът прави такива пакости и на животните – оплита гривите на конете и козината на кучетата, а пък на дамите прави такива виртуозни прически, сякаш са посещавали фризьор.

Готвачът Чичибио и жерава

Тосканските легенди намират вдъхновение и от небезизвестния “Декамерон” на Джовани Бокачо. Историята за Чичибио и жерава се разказва на децата като пример за находчивост. Една вечер Чичибио, готвачът на знатно флорентинско семейство, приготвя ястие от месо на жерав, но поднася само едното бутче на трапезата, а другото подарява на своята любима. Когато е запитан от своя господар защо има само едно бутче, готвачът отговаря, че жеравите имат само по един крак(те наистина стоят на един крак като фламинго). За да го докаже, готвачът завежда господаря до близко езеро, където неподплашените жерави наистина стоят на един крак. И така, с малко хитрост, Чичибио спечелва любовта на дамата на сърцето си и успокоява господаря.

Дяволският мост в Лука

Последната популярна история, която ще разкажем, идва от областта Лука, в южна Тоскана и обяснява за странната форма на Дяволския мост край градчето Борго а Моцано. Легендата говори за това как инженерът на строежа потърсил помощ от Дявола, за да построи здрав мост. В замяна, Дяволът поискал да вземе живота на първото живо същество което премине по моста. В опит да надхитри Дявола, инженерът пуснал по моста едно куче. Бог видял невинното животно и решил да спаси живота му, като повдигне арката на моста така, че Дяволът да не може да го достигне. И така, мостът придобил причудливата си форма, с която той става известен.

Сега вече знаете 5 интересни истории, които да разказвате на децата си, докато ги приспивате на тоскански матрак от Magniflex. Вижте нашите предложения за деца тук.