Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
Промоции
За поръчка 0888204961
Безплатна доставка за продукти над 250 лв.
На изплащане за стоки над 250 лв.

ЗА МАТРАКА И БОЛКИТЕ В КРЪСТА…. РАЗБИВАНЕ НА МИТОВЕТЕ

Ако имате болки в кръста, трябва да купите най-твърдия матрак, който може да откриете на пазара. Чували сте това често, нали? Всъщност почакайте малко.

Болките в кръста засягат всеки 8 от 10 души и са една от основните причини, поради които хората започват да губят подвижност. Състоянието може да варира от лека болка до пронизително усещане. Болката, която се появява внезапно (например след спорт или тежко физическо натоварване), обикновено е остра. Болката, която продължава повече от три месеца, се счита за хронична. Тя може да попречи на физическата ни активност, на поддържането на здравословно тегло, на енергията, на комфорта и спокойствието ни. И като се има предвид, че повечето хора прекарват приблизително една трета от живота си в леглото, изборът на подходящ матрак е от съществено значение за справяне с проблема.

МИТЪТ ЗА МАТРАКА. ТВЪРД, СРЕДНО ТВЪРД ИЛИ МНОГО ТВЪРД?

Много твърдите матраци бяха широко препоръчвани от лекарите на хора с болки в кръста. Но едно проучване с участието на 268 души с болки в кръста установява, че хората, които спят на много твърди матраци, имат най-лошо качество на съня. В друго проучване хората с обща болка в гърба, които спят на средно твърд матрак, усещат болката по-слабо от тези, които ползват много твърд матрак.

Достатъчно твърдото усещане (но не прекалено твърдо) е различно за всеки, затова матракът трябва да се пробва. Добре е да посетим специализиран магазин за съня, където да потърсим консултация както за степента на твърдост, така и за опорота, която ни оказва матракът. Трябва да адаптираме желаното усещане за комфорт с  ръста, структурата и теглото ни. Очевидно няма универсален матрак, който да пасва на всички. Изборът се определя най-вече от навиците ни за сън, от особеностите на тялото ни и от причината за болките.

И СЛЕД МИТОВЕТЕ – МОМЕНТЪТ НА ИСТИНАТА

Може да не си даваме сметка, но добрата стойка е важна не само когато седим или ходим, а и когато спим. Мускулите и сухожилията в гърба трябва да се отпуснат и да се възстановят, докато си взимаме пълната доза сън или дори по време на кратка дрямка. Ако матракът е прекалено мек или прекалено твърд, той няма да поддържа гръбнака ни по правилен начин. Необходима ни е опора, която осигурява позиция на гръбнака в една линия, без пропадане на по-тежките части на тялото и игнорира предпоставкте за точки на напрежение.

Оптималният вариант при болки в кръста и гърба е матрак, чиито горни слоеве са меки, а под тях в ядрото осигурява стабилна опора. Така получаваме комфортно и меко усещане на повърхността, правилно положение на гръбначния и лесна смяна на позицията по време на сън.

Случвало ли ви се е да пренощувате в хотел или на гости и на сутринта да не долавяте досадната болка в кръста? Чувствате се като преродени, защото не си спомняте кога за последно сте имали толкова здрав и пълноценен сън. Е, може би там сте спали точно на такъв матрак.

Няма един-единствен модел или тип матрак, който е най-подходящ за всички, включително за хора с хронична болка в кръста и гърба. Оставете вашите нужди и лични предпочитания да ви водят и изберете това, което ви е най-удобно. Посетете магазините на Happy Dreams, където ще получите съдействие при избора на най-подходящия конкретно за вас матрак.