Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
Промоции
За поръчка 0888204961
Безплатна доставка за продукти над 250 лв.
На изплащане за стоки над 250 лв.

РАСТЕНИЯ ЗА ПО-ДОБЪР СЪН И ПО-ДОБРО МЕНТАЛНО ЗДРАВЕ

Интернет иронично ни казва, че растенията са новите домашни любимци. Но това не е лошо – стайните растения ни носят много умствени и физически ползи (всичко това без да оставят петна по килима). Те ни доближават до природата, насищат въздуха вкъщи с кислород и намаляват стреса. А за хората, които се борят с рутината си преди лягане, растенията могат да помогнат за по-лесно заспиване. Точно така, само простото добавяне на малко зеленина може да улесни пътят ни към добрия сън.

Така че, ако можете да направите нещо качествено, ето най-добрите избори на МАТРАЦИ КЛАСИК за най-полезните растения за спалня.

Сансевиерия

Известно още като змийско растение или „езикът на свекървата“, Sansevieria trifasciata е известна със способността си да подобрява качеството на въздуха в затворени помещения. Кралското градинарско дружество го посочва като добро растение за премахване на летливи органични съединения от интериори, които включват неприятни вещества като формалдехид и бензол, отделяни от домакински предмети. Лесни за отглеждане и също толкова лесни за размножаване, можете да напълните спалнята си с тази простичка, но забавна зеленина и в същото време да се насладите на страхотен нощен сън.

Салонна палма

Класически избор на стайно растение, салонната палма (Chamaedorea elegans) внася малко екзотична нотка във всяка стая. Веднъж тестван в проучване за чист въздух от НАСА през 1989 г., това е едно от малкото растения, които премахват повечето видове летливи органични вещества от затворената среда. Не се вълнувайте твърде много обаче – по-скорошно проучване от 2014 г. показа, че редовното отваряне на прозорците допринася много повече за качеството на въздуха у дома. Въпреки че условията в космоса са много различни от тези в спалнята, палмата в салона все пак може да помогне да премахнете някои неприятности от въздуха, докато спите, особено през зимата, когато къщата ви може да не е толкова добре проветрена.

Мирна лилия

Сухият въздух може да навреди на дишането ви, докато се опитвате да заспите. Това може да доведе до раздразнени носни канали, суха кожа и дори да ви направи по-податливи на настинки и грип. Ако това звучи като вашата спалня, мирната лилия (Spathiphyllum) може да е точно това, което търсите. Това елегантно растение е чудесен овлажнител и може да помогне за добавяне на влага в околния въздух за по-комфортен сън. Белите цветчета, подобни на платна, изглеждат прекрасни и са чудесен вариант за домашно растение, което не изисква специална поддръжка. Просто бъдете внимателни при боравене с него, тъй като това растение е токсично за домашни любимци и може също да причини дразнене на кожата.

Жасмин

Проучванията показват, че ароматерапията може много да помогне на хората да се отпуснат и да релаксират преди лягане. Известно е, че жасминът помага за намаляване на стреса и повишава настроението, за да ви помогне да поддържате по-позитивно мислене, докато заспите. Jasminum polyanthum, или многоцветният жасмин, има ароматни цветя и може да се отглежда на закрито с малко внимание. Този вид жасмин трябва да се съхранява при температури над 13˚C – идеални за отглеждане у дома – и трябва да се подхранва ежемесечно, за да продължи да цъфти.

Обикновен бръшлян

Подобно на много от растенията в нашия списък, обикновеният бръшлян (Hedera helix) е оценен добре за пречистване на въздуха. Но за разлика от другите, той има една друга страхотна функция, която го прави чудесен претендент за използване в спални. В едно научно изследване на Американския колеж по алергия, астма и имунология беше показано, че активно премахва частиците от плесен от въздуха, което го прави чудесен избор за всеки с алергии. Както при мирната лилия, внимавайте с това растение, тъй като е токсично за домашните любимци (и хората!) и може да причини дразнене на кожата при боравене с него.

Направете спалнята си място за почивка В интерес на истината, всяко стайно растение, което привлича вниманието ви, ще бъде фантастична възможност да ви помогне да спите по-добре само заради чувството за благосъстояние, което носи. Никога не подценявайте силата на нашия инстинкт да бъдем сред природата. Нашите мозъци може да са в модерната епоха, но инстинктът ни да бъдем около нашите фотосинтезиращи приятели е заложен в нас.

Не се вкопчвайте твърде много в ползите от пречистването на въздуха. За да достигнете нивата на NASA за чист въздух във вашата спалня, ще трябва да имате еквивалент на мини детска стая с растения там! Като се има предвид това, няма нищо лошо в това да се насладите на допълнителния прилив на свежест, който ни предлагат растенията . И ако искате да направите допълнителната крачка към това  да направите спалнята си перфектна, защо не помислите за матрак TEMPUR за цялостно преобразяване на вашето пространство за сън?