Безплатна доставка в Европа за покупки над 1000 лв.
Промоции
За поръчка 0888204961
Безплатна доставка за продукти над 250 лв.
На изплащане за стоки над 250 лв.

ЗАЩО ЛОШИЯТ СЪН ВИ ВРЕДИ КОЛКОТО ЛОШАТА ХРАНА И ЦИГАРИТЕ?

„Лошият сън следва да се счита за рисков фактор за сърдечносъдови заболявания наред с тютюнопушенето, липсата на движение и лошата диета“, обобщава резултатите от проведено проучване проф. Валери Гафаров от Световната здравна организация.

Повишен риск

Възложеното от Световната здравна организация проучване разглежда тенденциите и причините за сърдечносъдови заболявания. В него участват 657 мъже на възраст между 25 и 64 години без анамнеза за инфаркт, инсулт или диабет. Качеството на съня им се оценява в продължение на 14 години.

Близо две трети (63%) от участниците, които са имали сърдечен удар, са имали и нарушения на съня. Нарушенията на съня са тясно свързани с тревожност, депресия, изтощение, но проучването също така установява, че мъжете с нарушения на съня имат 2 до 2,6 пъти по-висок риск от миокарден инфаркт и 1,5 до 4 пъти по-висок риск от инсулт в сравнение с тези без нарушения на съня.

Храна vs сън

Ако предприемете гладуване за 1 седмица (т.нар. периодично гладуване), как мислите, че ще се чувствате на седмия ден? Вероятно малко изморени и по-слаби, но в крайна сметка добре. А ако не спите цяла седмица? След няколко дни ще бъдете почти напълно неспособни да функционирате. Неслучайно Amnesty International определя лишаването от сън като форма на изтезание.

Статия на Harvard Business Review посочва, че сънят е по-важен от храната. Цитирано е друго проучване, при което участниците са поставени в среда без часовници или прозорци. Казано им е да спят всеки път, когато се почувстват уморени. В резултат 95% от тях спят между 7 и 8 часа на всеки 24 часа, а други 2,5% спят повече от 8 часа. Това означава, че едва 2,5% от всички участници се нуждаят от по-малко от 7 часа сън на нощ, за да се чувстват напълно отпочинали.

Проучването показва, че дори недоспиване в малки дози влияе значително върху нашето здраве, настроение, когнитивни способности и продуктивност. Може би е време да се откажем от мита, че ако спим с 1 час по-малко, ще разполагаме с 1 час повече за работа и продуктивност. На практика е точно обратното.

Невъзможното компенсиране

Проучване във Великобритания с 400 000 участници оценява начина на живот въз основа на пет фактора – тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност, диета, сън. 10 218 души развиват сърдечно заболяване. Изследователите откриват, че при хората с лоши модели на сън и лоши навици има 25% по-висок риск от сърдечни заболявания и 29% по-висок риск от сърдечен удар.

„Лошият сън може да има допълнително възпалително въздействие върху кръвоносните съдове“, изтъква д-р Пол Натерсън, кардиолог в Providence Saint John’s Health Center.

Този риск е средно с около 10% по-нисък при участниците, които имат лоши навици на живот, но добри модели на сън. Изследователите обобщават, че придържането към здравословен модел на сън може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, свързан с неблагоприятен начин на живот, но не и да го елиминира напълно. National Sleep Foundation препоръчва 7-9 часа сън на нощ за хора на 18-64 години и 7-8 часа сън за хора на 65 и повече години.

Ако желаем да се погрижим за здравето си, следва да претеглим факторите, които оказват пряко влияние върху него. Конкретно за съня има значение не само продължителността, но и качеството му. За да имаме добър сън, съвсем логично е да започнем не от някъде другаде, а от мястото, където ще се случва той – най-подходящият за нас матрак.